Intrebari si raspunsuri
Am finalizat de construit o casa intr-o zona de munte unde nu am acces la reteaua de gaze naturale. Care ar fi solutia cea mai eficienta si economica de incalzire a acestui imobil?
Daca acel imobil este folosit in principal ca o casa de vacanta, fiind locuita doar in weekend-uri sau de Sarbatori,este suficient montarea unei centrale termice pe curent electric.
Practic, dupa finalizarea lucrarii se branseaza centrala la sursa de curent electric si prin apasarea unui buton de pornit/oprit se controleza temperatura. Nu sunt necesare operatii foarte complexe sau foarte tehnice, ci doar controlul periodic al presiunii din instalatia de incalzire. Doar ca centrala are nevoie de cabluri de alimentare corect dimensionate, siguranta separata in tablou si curent trifazic, ceea ce trebuie luate in calcul la construirea instalatiei electrice in acea casa.
Daca este o casa de locuit in mod curent puteti alege o centrala pe combustibil solid. Asta deoarece deocamdata combustibilul este mai ieftin decat gazul metan sau curentul electric.
Pentru producerea apei calde menajere, se instaleaza un boiler termoelectric cuplat cu centrala pe lemne. Crescand costul investitiei initiale se poate opta si pentru montarea unor panouri solare. Sistemul poate fi folosit atat pentru prepararea apei calde menajere cat si pentru mentinerea instalatiei de incalzire.
Doresc sa renunt la sistemul clasic de incalzire cu radiatoare in favoarea incalzirii prin pardoseala. Care ar fi avantajele si dezavantajele acestui sistem. Dumneavoastra puteti executa lucrarea?
Sistemul de incalzire prin pardoseala este o solutie eleganta si eficienta pentru incalzirea oricarui amplasament. Argumentele pro sunt foarte multe si foarte importante. Sistemul este practic invizibil, silentios si fiabil, asigura o temperatura uniforma pe toata suprafata pardoselii incalzite, obtinandu-se un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire.
Se obtine totodata si o economie in functionare de pana la 20-25 %, datorita faptului ca suprafata radianta este mare. Acesta implica o temperatura a agentului termic scazuta, respectiv un consum redus de combustibil.
La dezavantaje am putea aminti faptul ca imobilele care se echipeaza cu astfel de sisteme trebuie sa fie bine izolate termic, sa aiba pierderi de caldura cat mai mici.
De asemenea mai putem enumera la dezavantaje rigidtatea sistemului care odata proiectat si executat nu mai poate fi conectat prin adaugiri sau eliminari (lucruri simple de facut la un radiator).
Din punctul de vedere al pretului, constatam ca montajul acestui sistem este mai scump in prima faza (dezavantaj),dar cheltuielile se amortizeaza ulterior.
Incalzirea prin pardoseala este cu atat mai eficienta cu cat este folosita pe suprafete cat mai mari.
Firma noastra executa practic orice lucrare termica sau de ventilatie, inclusiv acest tip de incalzire.
Doresc sa imi montez o centrala de apartament pe gaz. Ca firma specializata ce model imi recomandati?
Centralele murale pot fi de 2 feluri:
- conventionale
- in condensatie
Daca despre cazanele murale conventionale nu ar fi multe de spus, cele in condensatie reprezinta solutia viitorului. Ele ofera cel mai inalt grad posibil de utilizare a combustibilor.
Randamentul acestora poate ajunge la valori de 105-110 %.
Dar ce inseamna de fapt condensatie?
In urma fenomenului de ardere a unui combustibil,in gazele de ardere produse exista o anumita cantitate de apa aflata in stare de vapori. Scazandu-se temperatura acestor gaze se obtine condensarea vaporilor. Aceasta scadere se face practic obligand gazele de ardere sa treaca peste un schimbator de caldura prin care circula apa din instalatie. Astfel, aceste gaze care se evacueaza sunt mai reci deci, se micsoreaza pierderile, iar apa care vine in centrala termica din calorifere este preincalzita cu gazele de ardere pe care in caz contrar le-am fi evacuat.
Bineinteles si cele conventionale difera intre ele in principal din punct de vedere al constructei lor. Pot fi cu schimbator de caldura secundar sau bitermice (acestea sunt ceva mai ieftine).
La sediul firmei noastre veti obtine toate informatiile necesare.
Cine imi monteaza centrala termica?
Toate centralele termice indiferent de tipul lor se monteza numai de catre firme autorizate I.S.C.I.R, conform PTA-1 pentru montaj. Firma noastra detine toate autorizatiile necesare.
Ce trebuie sa fac daca simt miros de gaz?
Pentru prevenirea evenimentelor grave, compania E.ON Gaz Distributie informeaza ca, pentru propria lor siguranta, consumatorii trebuie sa respecte cu strictete urmatoarele reguli privind utilizarea instalatiilor de gaze naturale:
- Sa nu doarma cu focul deschis;
- Sa nu doarma in incaperi cu aparate de utilizare neracordate la cosul de fum (aragaz etc.);
- Sa nu lase focul nesupravegheat la arzatoarele neautomatizate;
- Sa nu foloseasca aparate de utilizare care nu sunt etanse sau nu au tiraj;
- Sa nu foloseasca improvizatii la instalatiile de utilizare;
- Sa asigure o ventilare permanenta in incaperile unde functioneaza centralele termice sau aparatele de consum cu flacara libera;
- Sa asigure verificarea si curatarea cosurilor de fum cel putin de doua ori pe an.
In caz ca simt miros de gaz, consumatorii sunt rugati sa aplice urmatoarele masuri de siguranta:
- Sa stinga toate focurile;
- Sa deschida imediat toate usile si ferestrele;
- Sa nu manevreze aparate electronice;
- Sa nu aprinda lumina;
- Sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale;
- Sa sune imediat la dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie la unul dintre numerele de telefon: 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Romtelecom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie)
Exista vreun pericol daca scade presiunea in instalatia centralei (de exemplu, datorita unei scurgeri din calorifer)?
Nu. Centrala este dotata cu sisteme de protectie care actioneaza la presiuni mai mici de 0.5 bari.
Va recomandam sa ne contactati pentru a remedia defectiunea din instalatie, imediat ce observati scurgeri.
Cum aleg o centrala termica?
Daca aveti un apartament cu 2-4 camere sau o garsoniera si aveti posibilitatea de a va racorda la gaz metan, va recomandam o centrala murala de 24 KW, cu reglarea puterii de incalzire in functie de necesitati.
Pentru optimizarea consumului si un confort maxim, va recomandam instalarea unui termostat.
Daca doriti sa incalziti o casa, va recomandam un cazan pe lemne, cu gazeificare, cu puteri intre 25 si 100 KW. Centralele cu gazeificare pot fi incarcate si la 12 ore.
Centralele electrice sunt o alternativa ecologica la cele pe gaz sau lemn. Ele au un randament ridicat (99%), dar au consum ridicat. Pentru case de vacanta sau zone care trebuie incalzite ocazional, ele sunt o solutie ideala pentru ca nu au nevoie de transportul combustibilului sau de instalatii complicate.
Specialistii Klimer sunt in permanenta la curent cu ultimile noutati despre centrale termice iar sfaturile lor sunt utile pentru ca dumneavoastra sa alegeti solutia cea mai buna.